16 augusti 2007

Inte välkommen i kyrkan

Ända sedan jag flyttade till Stockholm har jag tänkt gå till Riddarkyrkan: det är Stockholms äldsta bevarade kyrka och det ligger många kungar begravda där. Väldigt intressant i Aronsons ögon således. Men det har aldrig blivit av; det har alltid kommit något annat i vägen.

Men i dag slog jag till. Äntligen!

Fast det blev inget. När jag kom dit visade det sig att de tar inträde. För att gå in i en kyrka! Jag betalar inte för att gå in i Guds hus. Helt jävla otroligt. Upprörande!

Får se om jag kan hitta på något annat sätt att komma in i den där kyrkan...

Etiketter:

5 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Helt otroligt att de ta betalt!!

Det trodde jag inte.

Det kanske ha med att göra att man kan gå ur Svenska kyrkan (man slipper betala kyrkoskatten) och nu måste ta in inkomsterna på det här viset!! Svagt tycker jag.

//Sarisen

tors aug. 16, 08:11:00 em  
Anonymous Konsistorienotarien sa...

För det första heter den Riddarholmskyrkan och inget annat. Och för det andra är det snart 200 år sedan den upphörde att vara församlingskyrka. I stället är den kunglig begravningskyrka och fungerar som statligt museum. Och sådana tar som bekant normalt ut entréavgift. Riddarholmskyrkan förvaltas av Statens fastighetsverk och är alltså inte en angelägenhet för Svenska kyrkan.

fre aug. 17, 08:28:00 fm  
Blogger Aronson sa...

Åh, RiddarHOLMSkyrkan. Jag ber om ursäkt.

Men du menar alltså, konsistorienotarien, att det inte är någon kyrka längre? Då borde man kanske byta namn på den också...?!

fre aug. 17, 09:17:00 fm  
Anonymous Jonaz sa...

Precis, skulle säga vad tidigare talare sagt. Riddarholmskyrkan är mer museum än kyrka, och framför allt inte en levande församlingskyrka.

Gud bor inte i stenhus. Framför allt inte i gamla stenhus med gamla döingar... ;-)

(Bertil tipsade om nån som höll guidningar i "kyrkan", ska vara väldigt intressant. Går gärna med på en sån så man får mer (dö)kött på benen, så att säga...)

fre aug. 17, 12:04:00 em  
Blogger Pojkfröken sa...

Förutom att den inte fungerat som församlingskyrka på rätt länge är det inte helt ovanligt att entre tas i kyrkor. T ex tar storkyrkan entre för alla, förutom vid gudstjänst och för medlemmar i domkyrkoförsamlingen.

Hursomhelst, besöket är värt avgiften. Se till att gå på en guidad visning. Helst en längre specialvisning.

/Begravningsplatsspecialisten

fre aug. 17, 08:30:00 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida