30 januari 2007

Ny kriminalserie

Jag har precis sett det första avsnittet av Höök på SVT. Höök är en polisserie om kriminalkommissarie Eva Höök (Anna Pettersson), nyutnämnd kommissarie och ensamstående mamma. Serien utspelas i Luleå. Och jag gillade det jag såg; det var spännande, välspelat och trovärdigt.

Trovärdigt, ja. Förutom på en punkt: varför utspelas en serie i Luleå och ingen människa pratar lulemål (eller vad det nu heter)?. Det är sånt som jag kan sitta och reta mig på. Först trodde jag att Höök kanske var "invandrad" från Stockholm. Men sen visade det sig att både hennes bror och mor bodde i området, så det verkar ju inte heller så trovärdigt. Dessutom verkade hennes kollega infödd och han talade heller inte speciellt norrländskt...

Men i övrigt gillade jag serien...

3 kommentarer:

Blogger annen sa...

Det är ju som med Wallander som utspelar sig i Ystad i Skåne och inte en jävel pratar skånska! Jag såg också "Höök" och jag tyckte den verkade spännande så jag ska absolut följa den. Men det var snålt med kända skådisar. "Gunvor" från Tre kronor kände jag i alla fall igen! Och "Charlie Bärnsten" från samma serie ifall du kan din Tre kronor :)

tis jan. 30, 11:23:00 em  
Blogger Aronson sa...

Ha ha, Annen. Jag såg aldrig Tre Kronor. Inte ens lite...

Ändå vet jag mycket mer om serien än jag vill veta...

ons jan. 31, 09:54:00 fm  
Anonymous Anonym sa...

Nu är det nog så att vi i Luleå inte har någon särskilt utpräglad dialekt. De fall som detta första avsnitt handlade om utspelades däremot i östra Norrbotten, där finskan ibland slår igenom. Det märktes på Sundqvists (hette han så, björnjägaren) dialekt.

Jag gillade också stilen på serien. Lite mer verklighetsförankrat, kändes det som.

Det enda som störde mig var björnspåren. - På vintern!

De kunde likaväl ha valt älg. Den är också förbjuden att skjuta vintertid.

ons jan. 31, 04:39:00 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida