13 mars 2007

En påve i allt annat än tiden

Påven Benedictus XVI har nu kommit med sin första maning. Där föreslår han att romersk-katolska präster även i fortsättningen ska leva i celibat. "Jag bekräftar ånyo skönheten och betydelsen av ett prästerligt liv som levs i celibat som ett tecken för total och odelad hängivenhet till Kristus, till kyrkan och Guds rike" säger påven i sitt brev.

Men vad fan? Han om någon måste ju veta att prästerna har [sexuella] förhållanden till höger och vänster. Men då verkar det inte vara så viktigt med vare sig äktenskapets ramar eller att man råkar vara heterosexuell. Allt går, bara man är en symbol.

Påven uppmanar vidare katolska parlamentsledamöter världen över att motsätta sig lagar som är för skilsmässa, abort och dödshjälp. Dödshjälp kan jag förstå. Men skilsmässa? Och abort? Visst, ingen blir väl förvånad. Men ändå. Väx upp! Lär dig vilket århundrade vi faktiskt lever i. Och framför allt: lär dig att inte fördöma. Jesus är kärleken, inget annat!

Etiketter: ,

25 kommentarer:

Blogger Kim M sa...

Man vill ju bara skratta. Eller snarare gråta. Världen är en mycket sorglig plats.

tis mars 13, 08:33:00 em  
Anonymous Tennis sa...

Varför kan du förstå dödshjälp men inte abort!?

tis mars 13, 10:34:00 em  
Blogger Aronson sa...

Jag är inte odelat för abort, men det finns helt andra hänsyn att ta där än vid dödshjälp, Tennis.

tis mars 13, 10:38:00 em  
Blogger Rutger sa...

"Jag bekräftar ånyo skönheten och betydelsen av ett prästerligt liv som levs i celibat med småpojkar som ett tecken för total och odelad hängivenhet till det egna könet, Kristus, till kyrkan och Guds rike", heter det tyvärr inte i påvebrevet.
Quilly

tis mars 13, 10:49:00 em  
Blogger Aronson sa...

Det där förstod jag inte, Rutger...

tis mars 13, 10:55:00 em  
Anonymous Juan Baptista sa...

Det är bra att påven har en annorlunda uppfattning. Varför tror ni att ni vet bäst?

Motivera

tis mars 13, 11:54:00 em  
Anonymous Anonym sa...

Hejja Benedictus!
Way to go!

ons mars 14, 07:38:00 fm  
Blogger Kim M sa...

*OMG igen*

ons mars 14, 07:57:00 fm  
Blogger Ponte sa...

Kanske en lite mer modern påve skulle vara nått? Jag är inte säker på det där med århundrade, den katolska kyrkan lever i fel årtusende och vi snackar inte det där åren började med 1...

ons mars 14, 08:17:00 fm  
Anonymous Anonym sa...

Hmm. Jag är visserligen inte kristen men jag kan förstå maningen. Om man nu är högkristen, som man kanske kan anta att Benedickan är, så borde man väl inte bry sig så väldigt mycket om att vara i tiden. Eller ska han resonera som så att eftersom alla ändå skiljer sig nu för tiden så ändrar vi guds bud lite? Han märker säkert inte.

Jag låter det vara osagt om jag håller med honom eller inte.

ons mars 14, 10:09:00 fm  
Anonymous Anonym sa...

Jag tycker det är utmärkt att prästerna ska leva i celibat (alternativt bara sätta på små pojkar), då slipper vi ju att idioterna avlar av sig.

/Pär

ons mars 14, 10:15:00 fm  
Blogger Aronson sa...

Pär: du tycker det är utmärkt att vuxna människor sätter på små pojkar? Du kan fan inte vara riktigt klok.

Ni övriga (en del): jag menar inte att kyrkan ska vända kappan efter vinden vid varje liten förändring i allmänhetens uppfattning. Men man måste se helhetsbilden, och förstå att Bibeln skrevs för knappt 2000 år sedan och att den är starkt präglad av sin tid.

ons mars 14, 10:21:00 fm  
Blogger z sa...

Ensam är stark!!!!
En präst som lever i celibat kan, om han vill, med hälsa och sitt liv försvara biktens tystnadsplikt.

HenryVIII ville absolut ha svar på vad hans fruar biktat. Prästerna lät sig hellre halshuggas än att "outa" de biktande kvinnorna! Tänk då om någon hotar med att skada/döda ens barn/fru! Horribelt. Då kan man inte välja själv, längre, och tystnadsplikten sätts ur spel.

Många domare/vittnen i Sverige blir tystade genom hot om mord på barnen (av diverse ligor o skurkar).

Är man själv, kan man välja sina egna principer.

ons mars 14, 10:49:00 fm  
Blogger Aronson sa...

Z: problemet är bara att många präster inte lever ensamma i dag. Visst, de är inte gifta. Men i stället smyger de med sina flickvänner eller pojkvänner. Och kanske även barn. Och hur mycket påtryckningsmedel kan inte det bli om det blir känt av "fel" person?

ons mars 14, 10:57:00 fm  
Blogger z sa...

aronson:
men jag talar om dem som faktiskt lever i celibat, som de ska. Dessa har ett stort övertag gentemot korruptionen (dvs då förtroenden och tystnadsplikt sätts ur spel. Om man berättar något i "terapi" och fått löfte om tystnadsplikt, känns det brutalt att bli outad)

ons mars 14, 11:03:00 fm  
Blogger z sa...

obs
Man får absolut inte fördöma en präst som "råkat ha sex" och erkänner detta. Men missbruket upphäver inte bruket.
Målet är ändå celibat och de flesta "fixar" det livet ut. Dra inte alla över en kam. ;)

ons mars 14, 11:06:00 fm  
Anonymous Anonym sa...

Aronson: Njae, blev lite fel där. Andemeningen var att det är bra att prällarna inte avlar, parantesen var ett försök att pika katolikerna lite men det kom ut fel :)

/Pär

ons mars 14, 11:21:00 fm  
Anonymous Anonym sa...

Katolska kyrkan får mycket kritik, men åsikter som att man ska leva i celibat innan äktenskapet samt inte vara otrogen är ju egentligen bra recept för att minska spridningen av farliga sjukdomar samt oönskade barn.

Bättre vore kanske om folk använde kondomer, men det lyckas vi ju inte ens genomdriva här i Sverige.

ons mars 14, 12:14:00 em  
Anonymous Jonaz med lilla Luther på axeln sa...

Det är inte för inte som Italien är det land i EU som implementerat flest EU-lagar och gjort det snabbast. På papperet.

Annars känns det väl mest som ett dåligt HR-beslut som kan hämma personalrekryteringen. Inte minst för att man redan stänger ute hälften av alla människor i sin kyrka från de högre posterna...

Däremot behöver man ta ansvar, historiskt och för framtiden, för de faktiska resultaten i verkligheten som är en följd av sitt värdesystem och sättet man styr sin organisation. Pedofiler i kyrkans led är en sak, hållningen vad gäller preventivmedel och spridningen av hiv/aids en annan.

Det bästa, och enda, sättet att älska sin nästa är ju att göra det här och nu, i verkligheten - inte i dogmer och "det vore bäst om"... Eller hur?

Men det är inte lätt att vara fullkomlig. Jag vet... ;-)

Nu ska vi inte dra hela katolska kyrkan över en kam. Pedofilpräster är ändå en mycket liten del, problemet är kyrkans tystnad och ihjältigande. Många många präster och församlingar gör ju faktiskt ett fantasiskt jobb för att göra människors liv bättre, och är på många ställen - märkligt nog - en kraft för rättvisa och demokrati på många håll i världen.

Ålderdomliga strukturer som skapats för att behålla makt och styra människor - de fortsätter lätt i samma hjulspår. Som sagt... när både påvar, katolska biskopen i Sverige och Pingströrelsens föreståndare uppmanar/hotar demokratiska parlament med sin maktstyrning...

Och så var det det där med att inte fördömma... *harkel* ;-)

ons mars 14, 12:21:00 em  
Anonymous Jonaz sa...

Anonym - nu handlade ju påvens uttalande om prästers celibat (eller icke-jobb)... Inte om avhållsamhet före äktenskapet.

Problemet är ju när man inte ser till verkligheten och vad resultatet av ens beslut blir i verkligeheten. Det finns en gräns när pragmatism är att visa större kärlek till nästan, än dogmatism...

ons mars 14, 12:40:00 em  
Blogger Kim M sa...

Jonaz - Nu blev du ju en sån där parasitbloggare.
:D

ons mars 14, 01:40:00 em  
Anonymous Jnz sa...

Kim - usch det låter otäckt... Du menar som skriver alldeeeeeles för långa kommentarer? Istället för att blogga eget inlägg? Men darling, jag hinner inte båda. Och då vore det ju out of context.

Jag får väl hålla käften då!
;-)

ons mars 14, 01:58:00 em  
Anonymous Anonym sa...

Kanske en mera obefintlig påve vore lösningen på det hela... Religion är feodalism... Har just återvänt från Tibet. Dalai Lama och hans anhang är inte heller så goda som de vill framstå. Han och munväsendet klämde ut allt dom kunde ur de stackars tibetanerna. Många ser Kina (trots allt) som en befriare ur det dilemmat... Att dom på nytt blivit ett slavfolk pga naturresurser är en helt annan story... precis som i t.ex. Irak... Nåja... fortfarande... religion är förnedrande och ett opium för folket... OBS! Jag är inte kommunist.. men tanken/påståendet är tilltalande...

ons mars 14, 03:28:00 em  
Blogger Tomas sa...

Det som icke-katoliker inte verkar fatta är att de katolska kyrkan (i likhet med Islam) står för en icke-relativistisk moral. Mao, det som var förbjudet år 1000 är lika förbjudet idag. Moraliska grundvärden som "du skall inte döda" eller "du skall inte stjäla" förändras aldrig. Dom anser alltså inte att man skall "hänga med i tiden", utan snarare stå upp emot den och försvara de traditionella värderingarna.

ons mars 14, 04:35:00 em  
Blogger z sa...

Bra att du skriver att Jesus är kärleken :)

fre mars 16, 02:23:00 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida