30 mars 2007

En kort nyhetsflash 070330

I brist på annat har jag gjort ett litet, och kort, svep genom nättidningarna.

Försäkringskassan ska stänga fyra av fem kontor, berättar DN. I stället inrättar man nya "telefonkundtjänstcentraler". Inte en dag för tidigt. Att ha så många kontor är otidsenligt och kostar bara en massa onödiga pengar.

DN rapporterar vidare att det amerikanska postverket ska ge ut frimärken med tema från Stjärnornas krig-filmerna. Varför det över huvud taget är en nyhet förstår jag inte, men klart att det är kul. Och varför inte? Frimärken har ju så många andra teman.

Svenska Dagbladet skriver om att flera i socialdemokraternas yttersta topp ville ha bort Göran Persson från partiledarposten redan 2005. Dels på grund av hans ledarstil, dels eftersom han ansågs "trött". Men ingen vågade. Fega jävla människor. Såna människor ska inte ha makt. Fega människor ska stoppas undan.

Smittskyddsinstitutet varnar för en spridning av HIV bland unga i Stockholm. Klamydia ökar tydligen redan starkt. Är det inte dags för en ny stor kampanj för att få ungdomar att använda kondom?

Det blir ingen strejk inom handeln i påsk. Sent i går kväll skrev parterna på det nya avtalet. Och Svenska Handels verkar därmed ha gått emot Svenskt Näringsliv, som ju först stoppade avtalet. Ska bli intressant att se om de vidtar några åtgärder. Men visst är det skönt att det inte blir någon strejk. Är parterna överens finns ju ingen som helst anledning att inte skriva på ett avtal. Svenskt Näringsliv får hitta på andra sätt att ge människor dålig lön.

Och slutar Ebba von Sydow som chefredaktör för Veckorevyn. Hon ska i stället bli chef för och bygga upp tidningens nätupplaga. Enligt vissa uppgifter går hon inte frivilligt. von Sydow själv säger att det är helt frivilligt. Gäääsp, säger jag.

Etiketter: , ,

4 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Visst är det önskvärt att alla använder kondom i alla lägen, men även om så vore skulle det enbart ge ett 80% skydd mot HIV och 70% mot Clamydia. Kondoms skyddande effekt är grovt överskattad. Och det är dessutom orealistiskt att tro att alla skulle använda det i 100%.
Nej det krävs även ändrad livsstil. Hur kul är det att bli smittad för livet efter ett "one night stand"?

fre mars 30, 11:36:00 fm  
Blogger Aronson sa...

Anonym: det är väl inte roligare att bli smittad i ett förhållande än efter ett one night stand? Och som du säger: man kan aldrig nå 100 procent. Även om JAG håller mig till en person är det ju inte säkert att min partner är oskuld. Så vi kan alla smitta hela tiden.

Och vad menar du med 80-procentigt skydd? Vad fattas, menar du?

fre mars 30, 12:29:00 em  
Anonymous Anonym sa...

Självklart spelar det roll vilken partner man väljer. Den som haft många tidigare förhållanden är ju en hög risk. Men det stärker ju bara argumentet att det är bra att hålla på sig.
Man tror att om man bara använder kondom är man säker, men det stämmer inte. Som exempel kan nämnas en studie av Winer et al, 2006. Där fick 82 unga flickor föra dagbok om sitt sex. De uppmanades att alltid använda kondom. 42 lyckades att alltid använda vid varje samlag, men trots det blev 12 smittade av HPVvirus under ett år. Den viktigaste faktorn för om man blev smittad eller ej var antalet partners under året och hur många tidigare förhållanden som partnern hade haft. Kondom ger en falsk trygghet.

fre mars 30, 01:26:00 em  
Anonymous Anonym sa...

är det inte dags för ett sprutbyte i stockholm och resten av sverige? Det kallas "harm reduction" i resten av västvärlden, och är accepterat som det allra bästa sättet att hindra smittspridning bland narkomaner och deras partners. Detta har blivit vetenskapligt belagt åtskilliga ggr. Endast i sverige är "skadereduktion" ett fult ord, och som en vän sa till sina utländska besökare; "in sweden , we dont treat our addicts, we kill them off slowly. "

fre mars 30, 03:23:00 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida