18 februari 2007

Stockholm goes Storstad

Äntligen verkar det vara på gång i Stockholm - skyskrapor. Eller åtminstone höga hus. Det har jag efterlyst länge.

Jag vet att det var diskussioner för några år sedan om att göra en slags "Stockholms Manhattan" på Söder. Men av de planerna blev intet. Förutom Södertorn. Tänk om de byggt ett par-tre hus till på samma gång!? Jäklar vad mycket de hade vunnit på det. Och så lite de förlorat...

Men nu är det som sagt på gång. Fast man kan ju inte bygga höga hus bara för att. Och inte heller på fel ställen. Men "stadsbyggnadsborgarrådet" Mikael Söderlund verkar vara rätt på det: "Det är ett tryck efter höga byggnader nu. Det är spännande. Men det är viktigt att det blir rätt byggnad på rätt plats och inte höga hus som inte har andra kvaliteter än att de är höga".

Och Aronson njuter. Och väntar på lite spännande idéer och förslag från arkitekterna.

Etiketter: ,

5 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Bra rutet kring något som varit självklart länge - Stockholm är på g att bli ett enda stort Skansen till följd av alla rädda politiker och tjänstemän. Var är visionerna? Var är viljan? Var är glädjen? Dödade den lätt magsura backlashen på Klara-kraschandet all våghalsighet forever? Hoppas verkligen att detta blir början på "Stockholm goes Storstad" och att de vågar köra loppet ut!

sön feb. 18, 11:39:00 em  
Blogger Kim da Costa sa...

Ja! Jag älskar skrapor.

mån feb. 19, 12:11:00 fm  
Anonymous Anonym sa...

Glädjande! Alltid avskytt den här småstadsmentaliteten som präglar Stockolms beslutsfattare, men inte dess invånare. Jag ser gärna skyskrapekvarter alá Frankfurt i Stockholm. Riktiga finansdistrikt, en mer urban miljö och hela köret. En riktig storstad.

mån feb. 19, 11:55:00 fm  
Anonymous Anonym sa...

De flesta kommer ligga utanför stan, vilket jag tycker är bra. Det är på något sätt villkoret för mig, annars riskerar man att bygga bort Stockholms identitet. Att bygga en klung skyskrapor utanför tullarna skulle däremot lyfta Stockholm, helt klart. Det känns ju som Kista t.ex. skulle kunna bli en Stockholmsk motsvarighet till La Defence i Paris.

tors feb. 22, 12:08:00 em  
Anonymous Anonym sa...

Jag skulle gärna se ett gäng skrapor i värtahamnen annars. Kista känns lite för långt ut för att riktigt fungera, i alla fall innan man byggt bort de stora hålen av landsbyggd mellan Stockholm och Kista.
Men helt klart, skönt att det rör på sig äntligen! Trött som f*n på att bo i en förvuxen timmerstuga...

mån mars 26, 02:58:00 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida