02 juni 2007

Skandalmatch

Jag har sett många konstiga och underliga fotbollsmatcher i mina dagar. Men kvällens match mellan Danmark och Sverige tar nog priset.

Första halvlek ägdes av Sverige. Även om vi kanske inte var det bästa laget, hade vi de bästa individuella prestationerna. Och det ledde till att vi inom 25 minuter gjorde inte 1-0, inte 2-0 utan 3-0. Johan Elmander gjorde två av målen och Petter Hansson ett.

I andra halvlek ändrades matchbilden helt. Danmark låg på som fan och gjorde först 1-3, sedan 2-3 och slutligen 3-3. Helt rättvist, ska sägas. Det hade dock kunnat bli fler danska mål, om inte Andreas Isaksson räddat oss. Vad har hänt med det svenska försvarsspelet?

Efter 3-3-målet stod matchen och vägde. Danmark kom av sig lite och Sverige låg på för att försöka göra ett mål till.

Då ändrades matchen totalt. Helt beroende på matchens stora bråkstake, som inte fått något som helst straff för sina gärningar. I ett, vad han trodde, obevakat ögonblick gav Christian Poulsen Markus Rosenberg ett knytnävsslag rakt i magen, inom eget straffområde. Tilltaget uppmärksammades av en av linjemännen som meddelade huvuddomaren. Poulsen fick naturligtvis rött kort och domaren pekade på straffpunkten. Då kommer en supporter in och ger sig på domaren. Han blir dock bortmotad av danska spelare.

Men var var matchvärdarna? Vakterna? De eventuella poliserna? För ingenting gjordes.

Domaren avbröt dock matchen direkt och samtliga fyra domare gick in för att fundera på hur de skulle göra. Under tiden sprang både en och två andra supportrar in på plan, till synes helt utan problem.

Till slut meddelade domarna sitt beslut: Sverige tilldömdes vinsten och matchen slutade 3-0.

Jag tycker det var helt rätt att avbryta matchen och tilldöma Sverige vinsten. För danskarna betedde sig skandalöst. Inte bara de supportrar som sprang in, utan framför allt arrangörerna som inte ens verkade försöka göra något åt situationen.

Bäst på plan var annars nämnda Elmander och Isaksson. Fast allra bästa av dem allihop var Lasse Granqvist. Över huvud taget klarade Kanal 9 sändningen galant. Inte för mycket reklam, utan lagom. De hade förstått inte bara reklamköparnas önskemål, utan även tittarnas...