03 november 2006

För tidigt ute

Jag läser inte Lena Sundström i Aftonbladet så ofta. Tyvärr, eftersom hon ofta skriver väldigt bra. Men det blir helt enkelt inte av.

Nu har Sundström skrivit en krönika under rubriken Slicka lyktstolpe. Och för första gången tycker jag att hon är helt ute och cyklar. Det har inte gått en månad, och redan dömer hon ut den nya regeringen, som tydligen bara är ute efter att ge de rika mer och de fattiga mindre. Det är det hela deras politik går ut på, verkar Sundström tycka. Men hallå! Jag menar, ge dem för fan en chans innan du hoppar på dem.

Jag kan också tycka att en del av deras förslag just nu ser märkliga ut, men jag kan också förstå att de bara är ett steg. Och ett steg i rätt riktning. Kom igen om fyra år, så får vi se om de levt upp till våra förväntningar eller inte. Först då har vi facit. Inte nu.

10 kommentarer:

Blogger LeoB sa...

Det är faktiskt redan ganska mycket som är bestämt. Ta nedläggningen av Arbetslivsinstitutet t ex, som jag nämner här:

http://ourcomments.org/blog/2006/11/01/vilseledande-om-varldsledande/

I det fallet är det inte mycket tvekan om vad som händer.

Eller försämringen av a-kassan. Den är beslutad. Det är också ganska klart vilka som drabbas mest.

Varför måste man då vänta med att kritisera? Blir det inte som att stå bredvid ett slagsmål och inte göra någonting förrän det är över?

fre nov. 03, 12:40:00 em  
Blogger Aronson sa...

Men vi vet ju inte vad utgången blir. Bara för att de lägger ner arbetslivsinstitutet behöver ju inte det betyda att det blir sämre. Kanske kommer det något bättre ut ur det?

Och ja, det blir försämringar i a-kassan. Men tanken är ju att jobben blir fler, vilket betyder att folk inte ska behöva gå arbetslösa så länge, och den ekonomiska situationen blir sämre bara för ett kort tag.

fre nov. 03, 12:58:00 em  
Anonymous Anonym sa...

De lägger ner djurskydet och river upp förslaget att avveckla vidrig pälsnäring.. försämrad och dyrare A-kassa.Sjuka får det sämre, fler karensdagar,dyrare medicin och dyrare högkostadsskydd.Skolorna genomgår en reformering för att återuppväcka sekelskiftes skolpolitik med pekpinnar och hårda tag istället för att modernisera skolan. Därtill får hemmafruar hemmabidrag samt billig skattesubventionerad städhjälp. VD:ar ska få bonus och den där tusenlappen exra per månad går till dem med höga inkomster.
Behöver vi fyra årtill? Nej tack!

fre nov. 03, 01:16:00 em  
Blogger Fredrik sa...

Alla har vi olika åsikter om politik. Och vitsen med demokratin är ju att alla skall få tycka det de vill. Så att kritisera politiken som förs är ju helt naturligt, vilken rikning politiken än är i.
Är det så upprörande med hennes åsikter? Helt "vanliga" socialistiska tankar.
Att man skulle behöva vänta i fyra år för att säga sin mening låter ju bara absurt...

fre nov. 03, 01:30:00 em  
Blogger LeoB sa...

Aronson: Nej, man kan inte vara säker på hur det slutligen blir. Men vad det gäller Arbetslivsinstitutet så är väl meningen att bryta sönder det som finns idag? Det måste vi väl kunna kritisera nu?

När det gäller a-kassan kan jag inte låta bli att tänka att det känns som med aga. "Vi slår dig för ditt eget bästa."

Kan vi inte redan nu kritisera att de arbetslösa själva inte har varit med och utformat det som nu sker? Kan vi inte kritisera att man från Alliansens håll inte gjort allt man kunnat för att inhämta så mycket erfarenheter och synpunkter som möjligt från de arbetslösa innan man tar i så som man gör?

Och naturligtvis kan man även kritisera s-regeringen för att de inte gjorde detta. En tragedi tycker jag på min kant.

Jag skulle förresten vilja att det fanns en organisation för arbetslösa, ungefär som ett fackförbund. Kanske kan de radikalare delarna av facket ta rollen, men just nu tvivlar jag på det. Dessutom verkar det som om Alliansen vill begränsa fackens roll.

fre nov. 03, 02:34:00 em  
Blogger Aronson sa...

Anonym: du blandar ju ihop äpplen och päron. Kom igen när du rett ut begreppen.

I-landsproblem: Självklart får hon tycka vad hon vill. Vilket väl jag också får?! Men innan man säger att saker blir på ett visst sätt bör man väl se till helheten!? Jag vet inte om det här blir bra i slutändan, även om jag tror det. Men Sundström ser ju bara till första steget och dömer efter det ut hela trappan, vilket är det jag kritiserar.

Leob: Sundström nämner inte Arbetslivsinstitutet en endast gång. Så det får stå för dig. Vi visste alla vad Alliansen gick till val på. Och det är den politiken vi har röstat fram, så nu får vi genomföra den, och om fyra år får vi se om vi fick vad vi ville. Annars får vi väl rösta fram en annan regering igen. Jag kan för övrigt inte se att den förra regeringen klarade arbetslösheten särskilt bra. Så varför inte pröva något nytt?! En organisation för arbetslösa skulle för övrigt säkert ha sin roll att fylla. Kanske skulle du starta den själv?

fre nov. 03, 04:22:00 em  
Blogger Fredrik sa...

Jag tycker det är en enorm skillnad på att kritisera NÅGONTING än att kritisera någon som kritiserar. För mig är det en glasklar skillnad? Självklart får man kritisera någon som kritiserar, man får kritisera precis vad man vill, men det är lätt att falla i gnällfällan... ;-)

fre nov. 03, 08:48:00 em  
Anonymous Anonym sa...

Aronson: Jo, bara jag blir arbetslös först, då ska jag genast ta itu med det ... ;-)

fre nov. 03, 10:04:00 em  
Anonymous Anonym sa...

Aronsson! Vad är det du inte fattar?

lör nov. 04, 10:41:00 fm  
Anonymous Anonym sa...

Vadå pröva nåt nytt? Alliansens politik är inte ny.Den är gammal. Ny modern framåtskridande politik skulle stödja sig mer på de arbetslösas erfarenhet. Varken den gamla eller den nya regeringen talar om kompetenshöjning av de abetslösa, Det handlar bara om att de ska söka jobb..som inte finns. Låt de arbetslösa studera, praktisera ute på företag eller låt de både starta företag på halvtid och stämpla på halvtid elelr låt de göra vad tusna de vill, bara de skaffar sig en försörjning på sikt. Inget av dessa innovativa förslag har fått genomslagskraft eftersom både S och M håller sig kvar på en konservativ nivå där det handlar om att sparka så hårt man kan på den arbetslöse istället för att supporta och hjälpa till.
Ofta har den som går arbetslös egna lösningar och ideer som motarbetas då både den gamla och nya linjen går ut på att få den arbetslöse att känna sig så värdelös som nånsin går och enda sättet att skaffa sig ett värde är genom att få ett jobb.

lör nov. 04, 10:51:00 fm  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida