07 april 2006

Lekande lätt

Anna Sjödin, ordförande för SSU, åtalades i dag vid Stockholms tingsrätt. Åtalet gäller våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd, egenmäktigt förfarande och förolämpning. Huruvida hon är skyldig eller inte vet jag inte, det är upp till domstolen att avgöra.

Jag lägger inte heller mig i om hon ska sitta kvar som SSU-ordförande. Det är upp till förbundet att avgöra det. Jag har dock läst några uttalanden i DN i dag, som jag finner något... hmm... märkliga.

Artikeln handlar om att DN ringt runt till olika personer inom SSU för att höra om Sjödin har fortsatt förtroende inom förbundet.

Först: Anna Sjödin själv har lämnat en generell kommentar: "Jag har respekt för det juridiska systemet och jag kommer att berätta min version av det som hände inför rätten". Jaså, hon har respekt för det juridiska systemet? Ja, det får man ju hoppas att alla politiker har - annars har de hamnat väldigt snett. Och är inte "min version" ett märklig ordval?

SSU:s pressekreterare, Peter Skeppström, säger: "Hon tar det med ro och är inte förvånad". Hon tar det med ro? Hur är människan skapt? Hade jag varit åtalad, oskyldig eller skyldig, hade jag verkligen inte tagit det med ro, det kan jag meddela. Framför allt eftersom jag vet hur en rättegång går till, och hur otroligt stor press det vanligtvis sätter på den åtalade. Dessutom skulle jag vilja veta om man verkligen har respekt för det juridiska systemet om man tar det med ro...

Evin Incir, distriktsordförande i Göteborg säger: "Anna vet att hon är oskyldig, så jag tycker hon ska ta det med ro". Återigen, är detta att ha respekt för rättssystemet?

Incir tror inte heller att det här kommer att påverka valrörelsen. Det kommer tydligen att kommenteras ändå. Nähä nä. Nej, väljarna bryr sig förstås inte att ledande socialdemokrater (och SSU-are) åtalats (och kanske till och med dömts innan sommaren är över). Men varför skulle de diskutera någon som inte finns där?

Men det roligaste (värsta?) är ändå uttalandet från Jens Ohlsson, ordförande i Skåne. Han säger bland annat: "Det står fritt att åtala folk i Sverige". Ursäkta, va? Fritt att åtala i Sverige? Var har han fått det ifrån? Menar han verkligen att det är så enkelt?

Slutligen, kan jag inte undanhålla någon vad Stockholmsdistriktets ordförande Jens Lundberg sagt: "Vi väntar på domen och det finns förtroende". Jag hoppas vid Gud att det är en felskrivning från DN:s sida. För så kan han väl inte ha sagt. Smaka på den igen: Vi väntar på domen och det finns förtroende. Förtroende på vad? Att dom kommer? Att domen blir bra? Att DN kommer att citera honom rätt? Att Sjödin är oskyldig? Att hon är skyldig? För Sjödin som SSU-ordförande?

Är jag elak? Eller övertolkar jag? Kanske. Men det är faktiskt väldigt roligt. Framför allt när barn försöker spela vuxna... =)

2 kommentarer:

Blogger Rexxie sa...

Lysande genomgång!

fre apr. 07, 10:49:00 em  
Blogger Aronson sa...

Åh, tackar!

fre apr. 07, 10:59:00 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida