09 februari 2006

Medicinska självklarheter

Antidepressiva medel kan ge fosterskador skriker DN ut i dag (här på DN.se). Men hallå! Är det någon som blir förvånad? Det trodde jag var en självklarhet.

Artikeln handlar om att läkemedel av typen SSRI ökar risken för att barnen inte ska klara av att få syre direkt efter förlossningen om deras mödrar ätit sådant läkemedel under graviditeten. Anledningen till att gravida kvinnor över huvud taget äter antidepressiva medel är tydligen att ungefär var tionde kvinna drabbas av depression när de är gravida. En professor i Uppsala menar att man måste bedöma risken mot nyttan eftersom en del kvinnor kan tänkas försöka begå självmord under sin depression.

Men hallå, igen! Är inte det viktigaste att försöka skydda barnet? Den gravida kvinnan måste man väl för fan kunna hjälpa (och skydda) på annat sätt?

En professor i Stockholm menar dock att rönen är tillräckligt alarmerande för att gravida kvinnor bör avbryta behandlingen med SSRI.

Själv är jag väldigt skeptisk till all sorts medicinering som inte sker kontrollerat. Hade jag kunnat bli gravid (män kan sällan det, har jag förstått) hade jag antagligen tvekat att ens ta en Panodil...

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida