28 december 2006

11 september 2001 - igen

Jag har nu äntligen sett United 93 (jag trodde att jag sett den tidigare, men då var det tydligen Flight 93 jag såg). Och det är oerhört intressant att jämföra de två filmerna. För även om de har olika infallsvinklar har de i stort sett samma händelseförlopp. Vilket torde tyda på att man ganska precist lyckats fastställa vad som faktiskt hände i det det planet - planet som störtade innan det nått sitt mål och som innehöll många, många hjältar.

De båda filmerna har som sagt olika sätt att berätta historien. Flight 93 var mer känslosam, mycket gråt och tandagnisslan, barn som förlorar sina föräldrar, föräldrar som förlorar sina barn. I United 93 valde man att mer fokusera på vad man faktiskt visste från flygkontroller, militären och så vidare. Och den kändes också mer genomarbetad och påkostad. Och mindre tårdrypande.

Även om man vet hur det kommer att sluta så bygger båda filmerna ändå upp en spänning. Framför allt United 93 tycker jag. Jag satt till och med och hoppades att de skulle lyckas räta upp planet och klara sig från att krascha...

Filmen berättade också att det var först sedan det fjärde planet störtat som presidenten gav militären tillstånd att använda våld mot kapade plan. Militärledningen berättade det dock inte för piloterna - i rädsla för att dessa då skulle börja skjuta ner okapade plan. Bra utbildning de måste ha...

(Inom parentes kan jag säga att hade de haft Christer Fuglesang som pilot hade de inte behövt vara rädda för något sådant. Han är Sveriges egen hjälte och han klarar det mesta.)

Sammanfattningsvis är United 93 spännande och trovärdig. Fast något rörig, man förstod inte alltid vilka de olika personerna var och vilken auktoritet eller befogenhet de hade.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida